Έκφραση-Έκθεση Γ΄Λυκείου. Χιούμορ-Γέλιο: Η σημασία τους στη ζωή μας.


Αναμφίβολα το χιούμορ ως σύλληψη των πραγμάτων και της ζωής από την αστεία και  κωμική πλευρά τους, καθώς και η έκφραση αυτής της όψεως τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο κάποιου πνευματώδους ανθρώπου ή μέσου ομορφαίνουν την πεζή ζωή μας και μας ταξιδεύουν  σε μία άλλη κατάσταση κυρίως ψυχική. Διαφορετική από την πεζή καθημερινότητα, και σύμφωνα με τον ορισμό του Αριστοτέλους ο οποίος θα πεί ότι «γέλιο είναι η μετάβαση από μία κατάσταση σε μία άλλη».Ας μην ξεχνούμε ότι στη σημερινή εποχή του άγχους και της πολλαπλής βιωτικής αγωνίας το γέλιο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο στη ζωή μας.
Συζητούμε για το πνευματώδες χιούμορ που προκαλεί το αυθόρμητο γέλιο και για το μαύρο χιούμορ το οποίο προκαλεί αντιδράσεις διότι πολλές φορές θίγει δηκτικά καταστάσεις, πρόσωπα και γεγονότα. Οι Αρχαίοι Έλληνες ως γνωστόν, είχαν τόσο πολύ συλλάβει την αναγκαιότητα του γέλιου ώστε μαζί με τη σοβαρή και μετρημένη τραγωδία εδημιούργησαν την κωμωδί και το σατυρικό δράμα. Ο Αριστοφάνης παρουσίαζε τον αστείο Σωκράτη διότι έπρεπε οι Αθηναίοι-όπως και εμείς σήμερα- να βλέπουμε και να αισθανόμαστε τα πράγματα και τα γεγονότα από ποικίλες και διαφορετικές πλευρές.
Το γέλιο αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό της ανθρώπινης διάνοιας και ψυχοσύνθεσης.Συναντάται σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Αποτελεί έναν άλλο μηχανισμό και τρόπο δράσης και αντιμετώπισης των δυσκολιών και των προβλημάτων της ζωής. Επίσης προβάλει την δυναμική που όλοι έχουμε να εκτιμούμε τα όσα μας συμβαίνουν και από την εύθυμη πλευρά τους προκειμένου να προχωρούμε σε λύσεις και σε διευθέτηση των προβλημάτων  μας. Το γέλιο απλουστεύει τη ζωή  μας και μας βοηθεί να  συνεχίζουμε τη ζωή μας με αξιοπρέπεια χωρίς να πανικοβαλλόμαστε από τις αντιξοότητες που τυγχάνουν σε όλους μας. Oι άνθρωποι που ευθυμούν αισθάνονται λιγότερο πιεσμένοι από τα ποικίλα προβλήματα της καθημερινότητας. Από την άλλη πλευρά το χιούμορ που προκαλεί το γέλιο είναι δείγμα της πνευματικής ευφυΐας των ανθρώπων και διατρέχει την ανθρώπινη πράξη.Ο άνθρωπος νοιώθει ικανός να προχωρήσει σε δράσεις τη στιγμή κατά την οποία ευρίσκεται σε καλή ψυχολογική και πνευματική κατάσταση.

Πολλές φορές το γέλιο προέρχεται από τον αυτοσαρκασμό του ίδιου μας του εαυτού, κάτι που μας οδηγεί σε μία μορφή αυτογνωσίας. Ο άνθρωπος ο οποίος αυτοσαρκάζεται προκαλώντας το χιούμορ και το γέλιο φανερώνει ότι νοιώθει άνετα με τον ίδιο του τον εαυτό, ότι ερευνά τα ελαττώματά  του και τα προτερήματά του, τα μοιράζεται μάλιστα με τον κοινωνικό του περίγυρο μέσα από τη διαδικασία του αστεϊσμού. Το γέλιο μάλλον απελευθερώνει τον άνθρωπο και τον ωθεί προς μία καλύτερη και πιο κριτική ζωή και κοινωνική στάση. Σε κάθε περίπτωση το γέλιο αποκαλύπτει έναν άνθρωπο που μπορεί και σκέφτεται διαφορετικά, αναλύει εύθυμα τις καταστάσεις που του συμβαίνουν, μέσα από το χιούμορ μπορεί και προβάλλει ιδέες και σκέψεις που του επιφυλάσσουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Το γέλιο που προέρχεται από έξυπνο χιούμορ ενισχύει τη φαντασία, την ευρηματικότητα, αλλά και την ικανότητα ελεύθερης και κριτικής σκέψης.
Το γέλιο σε πλείστες όσες περιπτώσεις σηματοδοτεί τη διαφυγή  μας από την πεζή πραγματικότητα από την ρουτίνα και την καθημερινότητα.Ανανεώνεται η αισιοδοξία τους, η πίστη τους στο γεγονός ότι η ζωή  είναι όμορφη και αξίζει  με καλή  διάθεση προς τους εαυτούς τους και τους άλλους να προσπαθήσουν για ένα καλύτερο αύριο και ένα βελτίονα κόσμο. Το γέλιο επιδρά σε σωματικούς αδένες και απελεθερώνει ορμόνες που βοηθούν την περαιτέρω ευεξία και καλή δράση μας. Είναι ωραίο να θυμόμαστε τη φράση του Αριστοτέλους ότι «το γέλιο είναι η μοναδική ανθρώπινη αντίδραση που δεν ανιχνεύεται στα ζώα». Άρα το γέλιο είναι προϊόν πνεύματος, δυνατότητας εκούσιας αλλαγής κατάστασης, δυνατότητα ο άνθρωπος να καλυτερεύει τις στιγμές του και τη ζωή  του.
Το γέλιο επιδρά θετικά στην κοινωνικοποίηση των ανθρώπων και στη δημιουργία φιλικών σχέσεων, μιάς και βελτιώνει τη διάθεση και τη θέληση για φιλικές σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους. Ούτως ή άλλως το γέλιο και το χιούμορ ενυπάρχει εκεί όπου ευρίσκονται περισσότεροι από ένας άνθρωποι. Δεν γίνεται το γέλιο να είναι ατομική περίπτωση, είναι μία  βαθύτατη κοινωνική κατάσταση η οποία ωριμάζει τον άνθρωπο. Τον αναγκάζει να ξεφύγει από τον εγωϊσμό και την ματαιοδοξία,να δεχθεί τον εαυτό του όπως είναι. Ο άνθρωπος μέσα από το γέλιο αυτοσυστήνεται, ανοίγεται στην κοινωνία και προσπαθεί να κτίσει νέες σχέσεις επάνω στην άνεση και στην αλήθεια που συμβολίζει το γέλιο και το χιούμορ.
Σε  μία εποχή όπου η σοβαροφάνεια θεωρείται ως προσόν, η επαγγελματική επιτυχία έχει στηριχθεί σε ένα λάθος στερεότυπο το οποίο ισχυρίζεται ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να είναι παγερός και αγέλαστος,το γέλιο και το χιούμορ φαντάζουν ως λύσεις ζωής. Η επικράτηση της οικονομικής κρίσης και η απουσία ειλικρινείας στις ανθρώπινες σχέσεις καθιστούν το γέλιο απαραίτητο παράγοντα της ανθρώπινης ζωής.Πλέον το γέλιο αποκτά το χαρακτήρα φαρμάκου, ιατρού, ενάντια στο άγχος,την απομόνωση και τη στενοχώρια. Είναι η πόρτα που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε μία καλύτερη θεώρηση της ζωής.

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr