Έκφραση-Έκθεση Β΄Λυκείου. Οι θετικές πλευρές της τηλεόρασης

.
Πρόλογος, παραγωγικός συλλογισμός, η θέση μου και ο σκοπός μου.
Όπως κάθε τι στη ζωή μας και στον πολιτισμό μας έχει και τις καλές αλλά και τις κακές πλευρές, παρόμοια και η τηλεόραση σίγουρα έχει και τις θετικές της πλευρές. Είναι  το μέσο ενημέρωσης πολλών ανθρώπων σε πόλεις και χωριά, αποτελεί την εστία πληροφοριών για σημαντικές αγορές που μας ενδιαφέρουν , επίσης είναι η πηγή ψυχαγωγίας μέσα από τόσες σειρές που διαθέτει. Σε κάθε περίπτωση όμως ο άνθρωπος θα πρέπει να την αντιμετωπίζει κριτικά και να την απολαμβάνει με μέτρο, διότι είναι ένα από τα πολλά  πράγματα που χαρακτηρίζουν τη ζωή μας ως πολίτες και ως νοήμονα όντα.
Οι θετικές πλευρές .
Σειρά:
1.πνευματικά θετικά στοιχεία.
2.Ψυχικά θετικά στοιχεία.
3.Ηθικά θετικά στοιχεία.
4. Σε σχέση με την κοινωνία, τον πολιτισμό και την ανθρώπινη εξέλιξη.
5. Σε σχέση με την παιδεία.(όλα σε σχέση με τον άνθρωπο και τον κόσμο που κατασκευάζει η τηλεόραση).
1.Η τηλεόραση προσφέρει απλόχερα πληθώρα πληροφοριών. Τις προσφέρει μάλιστα μέσα από το συνδυασμό εικόνας και ήχου που πραγματικά σκλαβώνει τον άνθρωπο-ακροατή. Αντικαθιστά κατά τον ιδανικότερο τρόπο το περιοδικό και την εφημερίδα, διότι κατά κάποιο τρόπο συνδυάζει την  γνώση με την ευχαρίστηση, το μυαλό συγχρόνως βλέπει και ακούει, ο άνθρωπος κρατιέται σε μία διέγερση η οποία τον αναγκάζει  να μην βαριέται και να μην νοιώθει μονοτονία. Πόσοι από εμάς άραγε δεν περιμένουν με ανυπομονησία τις ειδήσεις προκειμένου  όχι μόνο να ακούσουν αλλά και να ιδούν το νεκρό, τον τραυματία, το δαρμένο τον δυστυχισμέο;

2.Αυτές οι πληροφορίες εάν φιλτραρισθούν από τον ανθρώπινο νού προσφέρουν ένα ανεκτό επίπεδο πληροφόρησης γύρω από το σημερινό κόσμο και τους ανθρώπους της εποχής μας. Αυτό δίδει ένα αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης στους  πολίτες οι οποίοι νοιώθουν ότι όχι μόνο ξέρουν τα πεπραγμένα του κόσμου αλλά μπορούν να συμμετέχουν σε αυτόν πιο αποτελεσματικά. Η εποχή μας μέσα από την τηλεόραση δεν μπορεί να συγκριθεί στον τομέα της ενημέρωσης με την εποχή όπου όλα ήταν κατευθυνόμενα από δυνάστες και βασιλιάδες και οι πολίτες απλά ακολουθούσαν τις αποφάσεις των κυβερνώντων.
3.Μέσα από τη συσκευή αυτή που υπάρχει πλέον σε κάθε σπίτι ο άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει πρότυπα υγιή, να μιμηθεί υγιείς συμπεριφορές που θα του δώσουν αιτία και σκοπό στη ζωή του. Ένα έργο το οποίο αποτελεί μεταφορά μιάς αυτοβιογραφίας ενός σημαντικού ανθρώπου μπορεί να αποτελέσει σταθμό μίμησης στη ζωή ενός νέου ανθρώπου και να τον κατευθύνει ώστε να ακολουθήσει τα έργα και τις ημέρες ενός σημαντικού ανθρώπου. Όπως παραδίδεται τελικά «ουδέν καλόν αμιγές κακού».
4. Η τηλεόραση μεταφέρει εικόνες και πληροφορίες από όλον τον κόσμο. Προσφέρει στους θεατές της τον υλικό και πνευματικό πολιτισμό τόσων και τόσων χωρών και ηπείρων. Πλέον οι άνθρωποι έρχονται με το μυαλό τους πιο κοντά, γνωρίζονται μέσα από τη φαντασία όσων παρακολουθούν την  κουλτούρα και τη ζωή άλλων συνανθρώπων τους, κάποια στιγμή  μάλιστα όλοι οι άνθρωποι μπορεί να ενωθούν κάτω από κοινά ιδανικά. Πόσες φορές δεν μας απορρόφησε ένα καλό ντοκυμονταίρ για την Ιαπωνία ή ο απόκοσμος πολιτισμός των Βουδιστών της Κίνας;
5. Κανείς δεν μπορεί βέβαια να αρνηθεί ότι όλα αυτά αποτελούν παιδεία. Εμφωλεύουν όμως συγκεκριμένοι κίνδυνοι οι οποίοι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.Η τηλεόραση είναι ή μπορεί να καταντήσει μία Κίρκη. Αλοίμονο εάν μας απορροφήσει τόσο πολύ ώστε  άκριτα να δεχόμαστε ό,τι μας σερβίρει. Σε κάθε περίπτωση η τηλεόραση θα πρέπει να περνάει από τον κριτικό και συγκριτικό έλεγχο του τηλεθεατή ο οποίος θα πρέπει να συγκρίνει και να κρίνει όλα όσα ακούει και βλέπει.

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr