Κοινωνική και πολιτική αγωγή Γ΄Γυμνασίου. 3,5: Κοινωνική μεταβολή. Ασκήσεις – Παραθέματα:



Α. Γιατί προήλθαν κοινωνικές μεταβολές στην κοινωνία του παρακάτω αποσπάσματος;
«Τα χωριά-φαντάσματα της Ιταλίας επανέρχονται στη ζωή, καθώς η τοπική κοινότητα προσπαθεί να τα αξιοποιήσει ως τουριστικά θέρετρα ή ακόμη και ως καλλιτεχνικά κοινόβια. Οι δύσβατες περιοχές που μαστίζονταν από τους σεισμούς, τις κατολισθήσεις και την ανεργία ερήμωσαν για αιώνες, όταν οι κάτοικοι αποφάσισαν να καταφύγουν στις γειτονικές πόλεις, ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους. Πώς επαναφέρει, όμως, κανείς μια «νεκρή πόλη», που βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού, στη ζωή;
Η Civita di Bagnoregio κάποτε αποτελούσε το διαμάντι της κοιλάδας στην Κεντρική Ιταλία. Τον 17ο αιώνα, ωστόσο, η πόλη άδειασε ξαφνικά εξαιτίας των σεισμών και της διάβρωσης του εδάφους. Ο απότομος γκρεμός «κατάπιε» πολλές μεσαιωνικές κατοικίες.».
Β.Σε ποιο είδος επανάστασης θα τοποθετούσες την παρακάτω επανάσταση; Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας:
 Η Μεταρρύθμιση τον Λουθήρου
Η αντίδραση στις αδυναμίες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εκδηλωνόταν περισσότερο στις γερμανικές χώρες. Στον πληθυσμό προκαλούσε μεγάλη δυσαρέσκεια η οικονομική επιβάρυνση που υφίστατο από την Εκκλησία με σκοπό την ανέγερση μεγαλοπρεπών οικοδομημάτων στη Ρώμη. Στη λαϊκή αυτή δυσαρέσκεια πρέπει να προσθέσουμε και την προσπάθεια των Γερμανών ηγεμόνων να απαλλαγούν από την παπική επιρροή και την επικυριαρχία του αυτοκράτορα.Η αφορμή δόθηκε το 1515, όταν ο πάπας Λέων Γ έδωσε την άδεια για μαζική έκδοση και πώληση εγγράφων άφεσης αμαρτιών (συγχωροχαρτιών). Ο εμπορευματοποιημένος τρόπος διάθεσης τους από τον μοναχό Τέτζελ στη Γερμανία και η διακήρυξή του ότι μόλις ακουστεί ο ήχος από τα χρήματα που πληρώνονται για το συγχωροχάρτι, οι ψυχές μεταπηδούν από το Καθαρτήριο στον Παράδεισο", προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του γερμανού μοναχού και θεολόγου Μαρτίνου Λουθήρου.Ο Λούθηρος διαμαρτυρόμενος θυροκόλλησε, τον Οκτώβριο του 1517, σε εκκλησία της Βιτεμβέργης έναν κατάλογο από 95 θέσεις, δηλαδή επιχειρήματα που καταδίκαζαν τα συγχωροχάρτια και αμφισβητούσαν τις παπικές απόψεις και σε άλλα δογματικά ζητήματα. Ο πάπας αντέδρασε αφορίζοντας τον Λούθηρο ως αιρετικό.

Γ.Σύμφωνα με το παρακάτω κείμενο ποιες ατομικές και ποιες κοινωνικές επιπτώσεις διαβλέπεις λόγω της βιομηχανικής επανάστασης;
«Η Βιομηχανική Επανάσταση ήταν μια ιστορική περίοδος και ένα ιδιαίτερα σύνθετο σύστημα ραγδαίων μεταβολών και ανακατατάξεων - τεχνικών, οικονομικών, κοινωνικώνκαι πνευματικών - οι οποίες οδήγησαν για πρώτη φορά στην εμφάνιση της "εκβιομηχανισμένης" (αγγλ.:industrialized) κοινωνίας στη Μεγάλη Βρετανία μεταξύ των ετών 1760- 1860. Την αλλαγή αυτή ακολούθησαν ανάλογες, αλλά όχι και ταυτόσημες βιομηχανικές επαναστάσεις και στις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες που από την αγροτική κυρίως μορφή τους επέφεραν την εκβιομηχάνισή τους. Ιδιαίτερα επηρεάστηκε η Γαλλία και αργότερα οι ΗΠΑ σε σχέση με το τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξης της οικονομίας και της δομής της κοινωνίας. Οι ιδέες του διαφωτισμού που κυριαρχούσαν την εποχή αυτή, ήρθαν να ντύσουν με το πνευματικό μανδύα το σύνολο των μεταρρυθμίσεων και στον ιδεολογικό μεταρρυθμιστικό χάρτη.».
Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr