Νεοελληνική γλώσσα Β΄Γυμνασίου. Θέμα: «Περιγράψτε στην τάξη ή στους συμμαθητές σας/φίλους σας έναν τόπο (πόλη,περιοχή) της Ελλάδος που έχετε επισκεφθεί. Δώστε έμφαση σε εκείνα τα στοιχεία του τόπου τα οποία σας απογοήτευσαν και σε εκείνα που σας ενθουσίασαν (τεχνική της σύγκρισης-αντίθεσης):


1η παράγραφος:
Θέση
Κεντρική ιδέα
Σειρά(από τις σκέψεις προς τα πραγματικά δεδομένα,αναφορά σε συναισθήματα,δίνω επίσης και ιστορικά στοιχεία).
Είναι πράγματι όμορφο πράγμα τα ταξίδια. Με την οικογένειά μου συνεχώς κάθε καλοκαίρι ταξιδεύουμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Φέτος επιλέξαμε την Ευρυτανία. Ίσως γιατί θέλαμε να δούμε λίγο βουνό, φεύγοντας από την πραγματικότητα του νησιού. Η Ευρυτανία διαθέτει και καλά και κακά στοιχεία, πιθανόν είναι ένα απομονωμένο μέρος που σε καλεί να ξεχάσεις  πολλές από τις μέχρι τώρα συνήθειές σου. Δεν μου άρεσε ότι ο νομός είναι εγκαταλελειμμένος από ανθρώπους, στενοχωρέθηκα από το γεγονός ότι λίγοι νέοι πλέον κατοικούν στα μέρη του Καρπενησίου και πιο μέσα στο νομό. Απογοητεύθηκα από την ζοφερή πραγματικότητα. Παντού βλέπεις μεγάλους ανθρώπους. Μέσα στο εσωτερικό των περιοχών λίγα παιδιά, λίγοι νέοι, λίγες παιδικές φωνές. Τα σχολεία λιγοστά, δεν συζητούμε για τη ζωή το χειμώνα. Ευτυχώς πήγαμε το καλοκαίρι. Φαντάζομαι τι θα γινόταν εάν πηγαίναμε το χειμώνα. Τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα.

2η παράγραφος:
Συνεχίζω τις αντιθέσεις ανάμεσα σε όσα μου άρεσαν και σε όσα με δυσαρέστησαν στο ταξίδι μου.
Η Ευρυτανία όμως διαθέτει ένα μεγάλο όπλο. Δικό της όπλο. Την πανέμορφη φύση της. Όπως αυτή φαίνεται στα βουνά, στους απίστευτους γκρεμούς, στα ποτάμια και στα πανέμορφα ζωγραφιστά βράχια της. Το μοναστήρι της Παναγίας του Προυσσού ισοσταθμίζει την έλλειψη των ανθρώπων μιάς και πολλοί έρχονται στην χάρη της για να προσκυνήσουν και να κάνουν τα δικά τους τάματα. Τα χωριά είναι παραδοσιακά και μας άρεσε πολύ η φιλοξενία, στον μπαμπά μου μάλιστα το τσίπουρο το παραδοσιακό ποτό των Ευρυτάνων. Μπορείς να καθίσεις σε παραδοσιακές μεγάλες πλατείες και πραγματικά να ξεκουρασθείς, η ζέστη είναι ελάχιστη, οι βόλτες σε  πανέμορφα περιβαλλοντικά μέρη εντυπωσιακές. Πράγματι μέσα στο χειμώνα πολλές φορές έφερα στο μυαλό μου τις ωραίες στιγμές που ζήσαμε εγώ και η οικογένειά μου στα μέρη της Ευρυτανίας.

Ασκήσεις:
1.Διαβάζοντας τον Εθνικό Ύμνο αναφέρω τρείς συγκρίσεις και αντιθέσεις που χρησιμοποιεί ο Διονύσιος Σολωμός.
2. «Είναι εντυπωσιακό να κάνεις το επάγγελμα που θέλεις». Με τη μέθοδο του παραδείγματος και της αιτίας –αποτελέσματος να αναπτύξεις μία παράγραφο με θεματική πρόταση την παραπάνω πρόταση.
3. Οικολογία και Βιομηχανική επανάσταση. Γράψε μία παράγραφο με τη μέθοδο της σύγκρισης αντίθεσης για τις δύο αυτές ανθρώπινες τάσεις.
4. Ποιες λέξεις συνθέτονται μέσα από τα παρακάτω συνθετικά; Γιατί;
Ύδωρ + γράφω
Ύδωρ + κυανούν
Γή + γράφω
Φεύγω +πόνος
Επί + οδός.

Βασίλειος Μακρυπούλιας, φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr