Νεοελληνική Γλώσσα Β΄Γυμνασίου. Ανάλυση και ασκήσεις στο κείμενο 3 σελ.12-13.


Ελλάδα είναι οι άνθρωποι.
a.Προσέγγιση του κειμένου.
1.Ιστορικές γνώσεις.
Γιατί ένας χώρος μπορεί και πρέπει να είναι σημαντικός; Μέσα από την ιστορία γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες είχαν αναπτύξει από τα αρχαία ακόμη χρόνια σπουδαίο πολιτισμό. Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του πολιτισμού είναι το σημαντικότατο στοιχείο της φιλοξενίας.Ο Όμηρος σε πολλά σημεία των επών του διαφημίζει τη φιλοξενία. Στο σημείο όπου ο Μέντης-Αθηνά έρχεται στην Ιθάκη ο Όμηρος αποκαλύπτει όλο το καταπληκτικό τυπικό της φιλοξενίας που ακολουθούσαν οι αρχαίοι ημών Πρόγονοι. Αυτό το τυπικό αποκαλύπτει την φιλοσοφική βάση όλων των ενεργειών των Ελλήνων- γι αυτό το λόγο αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί τους και να τους μιμηθεί διαχρονικά.
Συγκεκριμένα όπως οι Ολύμπιοι Θεοί φιλοξενούν και προσέχουν στη γή τους ανθρώπους και τους παρέχουν τα αναγκαία προς τη ζωή, παρόμοια και οι άνθρωποι  θα πρέπει να προσφέρουν  στους συνανθρώπους τους όσα περισσότερα μπορούν( ενσυνείδητα με βάση τις ιδέες τους).
Σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε την κουλτούρα κάθε τόπου πρίν ασχοληθούμε με τους λόγους που θα μας ωθούσαν να τους επισκεφθούμε:
Γιατί επίσης θα άξιεζε κάποιος να επισκεφθεί την Ελλάδα (προσοχή προκειμένου να αναπτύξει :
Το μυαλό του
Την ψυχή του
Την καθημερινότητά του.
Οι λόγοι είναι :
Α.Φιλοσοφία Β.Τέχνη Γ.Ποίηση Δ.Τεχνολογία Ε.Πολιτεία Στ.Κουλτούρα καλής ζωής. Ζ.Περιβάλλον Η.Φυσικές άλλες καθημερινές χαρές και απολαύσεις.
2.Ασχολούμαι με το γιατί θα επισκεφτόμουν ένα τόπο:

Εξετάζω το όλο θέμα:
Ως Καλλιτέχνης, ως δημοσιογράφος, ως άνθρωπος του πνεύματος, ως εργαζόμενος που θέλω να ξεκουρασθώ, ως άνθρωπος που απλά θέλω να ταξιδεύω και να γνωρίζω τον κόσμο, ως επιστήμονας που με ενδιαφέρουν συγκεκριμένες πλευρές ενός τόπου.
3.Ως εκ τούτου θα πρέπει να δικαιολογήσω την αγάπη μου να επισκεφθώ ένα τόπο δίδοντας ιστορικές, περιβαλλοντικές , φυσικές και άλλες πληροφορίες γι αυτόν τον τόπο.
Ασκήσεις.
1.Σε σχέση με το κείμενο 3 σελ.12 ,δίδω 3 λόγους για τους οποίους θα επισκεφτόμουν την Ελλάδα.
2.Δίνω συνώνυμα και αντώνυμα των παρακάτω λέξεων του κειμένου.
Θαυμάσια


Ξένους


Ιερό


Σημερινοί


Υπέροχα


Περισσότερο



3.Μελετώντας την ιστορία της Λέσβου να γράψετε τρείς ιστορικούς λόγους για τους οποίους ως ιστορικός ή επιστήμονας θα θέλατε να επισκφθείτε τη Μυτιλήνη.
4.Μελετώντας το βιβλίο του Ν.Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας στην Αγγλία» να αναφέρετε δύο λόγους για τους οποίους θα θέλατε να τεξιδεύσετε και εσείς στη Μεγάλη Βρεττανία.


Βασίλειος Μακρυπούλιας.Φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr