Νεοελληνική γλώσσα β΄Γυμνασίου. Ανάπτυξη θέματος έκθεσης.


Θέμα: «Ένας επισκέπτης φιλοξενούμενος έρχεται στο σπίτι σας ή στην πόλη σας.Σας ζητεί να του παρουσιάσετε με απλό και σαφή τρόπο τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της περιοχής σας για να τα επισκεφθεί στο λίγο χρόνο που διαθέτει».

Πρόλογος –εισαγωγή( ιδέα-αιτιολόγηση).

Το νησί όπου μένω,η Λέσβος, είναι πανέμορφη.Δεν είναι δύσκολο σε ένα φίλο ή σε ένα φιλοξενούμενο να παρουσιάσεις χίλιες δύο λύσεις, για το πού να πάει, τι να δεί,τι να θαυμάσει, τι να απολαύσει. Μάλλον δυσκολεύεσαι από πού να αρχίσεις.Εγώ αποφάσισα πάντως στο φίλο μου τον Κώστα που ήλθε για λίγο από την Αθήνα να του παρουσιάσω τη Λέσβο προς το Μόλυβο  και τη Συκαμιά.

Περιγραφή, πρώτες σκέψεις και συναισθήματα.

Η διαδρομή προς το Μόλυβο είναι μαγευτική.Παντού θάλασσα και καθαρό τοπίο.Η πρώτη στάση είναι αναπόφευκτα στον Άγιο Ραφαήλ στη θερμή.Ο Μανταμάδος επίσης παραμονεύει.Η Λέσβος συνδυάζει αρετή,χάρη και όμορφη φύση.Λές και όλα  βοηθούν στο να περνάς καλά αλλά και να ωφελείσαι.Να προχωρείς σαν άνθρωπος.Να εξελίσσεσαι και να προοδεύεις.Στον Ταξιάρχη στο Μανταμάδο ο καφές και οι λουκουμάδες είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της διαδρομής και του προσκυνήματος. Γλυκαίνεται η ψυχή, γλυκαίνεται και η γεύση.


Αφήγηση, συνέχεια στις σκέψεις και στα συναισθήματα που προκαλούνται μέσα από την περιήγηση στη Λέσβο.

Από εκεί και πέρα η σκιά του Στρατή Μυριβήλη και της Παναγιάς της Γοργόνας απλώνεται στο μυαλό του περιηγητή αλλά και στα πανέμορφα μέρη.Το λιμανάκι της Συκαμιάς σε ταξιδεύει πολύ μακριά στο χρόνο,η Παναγιά η Γοργόνα είναι πραγματική πρόκληση για τη φαντασία.Τα ταβερνάκια  υπέροχα, σου προσφέρουν το πιο ρομαντικό  ουζάκι ή ό,τι άλλο επιθυμεί η ψυχή σου. Σε κάθε περίπτωση το καθάριο νερό των θαλασσών δεν αφήνει περιθώριο, πέφτει κανείς ακόμη και με τα ρούχα στη θάλασσα προκειμένου να ταξιδέψει στην ομορφιά, την κίνηση και τη χάρη του υγρού στοιχείου.

Συμπέρασμα, επίκληση στην αυθεντία, σκέψεις και συναισθήματα(αναφορά προς το μέλλον).

Όπως έγραψε και ο Ελύτης –είναι στίχος που ταιριάζει απόλυτα στη  Λέσβο- «αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας". Ένα νησί σου φαίνεται η Λέσβος αλλά κρύβει  άπειρα πράγματα που μπορούν να συνεπάρουν και να προχωρήσουν πολύ μπροστά στο μυαλό και στην ψυχή τον κάθε επισκέπτη.Ανεβαίνοντας και μόνο το κάστρο  του Μολύβου ταξιδεύεις στο χρόνο,νοιώθεις όλους αυτούς που έδωσαν πολλά ώστε αυτός ο τόπος να είναι όμορφος.Η φύση,ο ουρανός,η γή,ο ήλιος και η θάλασσα ζωντανεύουν τη σκέψη και την κίνηση του μυαλού και της καρδιάς.Δίνουν νόημα στον άνθρωπο που θέλει πραγματικά να χαρεί τον κόσμο που γεννήθηκε.H Λέσβος πραγματικά σε προκαλεί να την επισκεφθείς όσες περισσότερες φορές μπορείς και σου επιτρέπεται.

Βασίλειος Μακρυπούλιας,φιλόλογος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr