Νεοελληνική γλώσσα Β΄Γυμνασίου.


Ανάπτυξη θέματος έκθεσης: «παρακολουθήσατε την ομιλία ενός εκπροσώπου  μιάς θεραπευτικής κοινότητος  σε εκδήλωση του δήμου της περιοχής  σας.Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε στις δυσκολίες επανένταξης στην κοινωνία που αντιμετωπίζουν νέα άτομα πρώην  χρήστες  που έχουν αποθεραπευθεί.Ενημερώστε στη συνέχεια την τάξη  σας  για την ομιλία αυτή και παρουσιάστε τα βασικά επιχειρήματα του ομιλητή».
Αγαπητοί μου συμμαθητές.
Ο Ιησούς είχε πεί ίσως την πιο περίφημη κουβέντα συγχώρεσης.Ο πρώτος αναμάρτητος το λίθο βαλέτω.Επίσης η αρχαία Ελληνική φιλοσοφία είχε συζητήσει την αδυναμία του ανθρώπου  και τη ροπή του προς το σφάλλειν. Ανθρώπινο το σφάλλειν.Στη νέα εποχή πολλές  είναι οι φράσεις  που βγαίνουν από το στόμα των απλών ανθρώπων προκειμένου να τονίσουν τη ροπή του ανθρώπου προς το λάθος και το ανεπίτρεπτο. «Άνθρωποι είμαστε λάθος κάνουμε».
Η ροπή πρός τις ναρκωτικές ουσίες σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα τεράστιο λάθος.Ο άνθρωπος δεν έχει ανάγκη από ανόητα υπ0οκατάστα προκειμένου να νοιώσει και να γίνει ευτυχισμένος.Μπορεί να ξεφύγει μέσα από τα χόμπυ του,από τα ενδιαφέροντά του,από όλα όσα δύναται ο ανθρώπινος νους να πράξει.

Η χειρότερη πλευρά των  ναρκωτικών ουσιών είναι οι συνέπειες.Οι ατομικές αλλά και οι κοινωνικές.Ο νέος σακατεύεται,γίνεται μία ύπαρξη χωρίς εσωτερικό περιεχόμενο.Οι ναρκωτικές ουσίες αδειάζουν τον άνθρωπο από χαρά για τη ζωή,δημιουργικότητα,όρεξη και εξέλιξη.Ο Νέος βυθίζεται στον ψεύτικο παράδεισο,ο οποίος είναι ψεύτικος διότι δεν στηρίζεται σε ανθρώπινες  δημιουργικές δυνάμεις αλλά στις παραπλανητικές δυνάμεις της ηρωΐνης και των υπολοίπων ουσιών.
Βέβαια πρέπει να στιγματίσουμε τη στάση μέρους της κοινωνίας απέναντι στα απεξαρτημένα ειδικά άτομα.Με ένα τελείως υποκριτικό τρόπο τα απορρίπτει,τα περιθωριοποιεί,τα θεωρεί κάτι σαν κοινωνικά απόβλητα.Σε κάθε περίπτωση αυτό το κοινωνικό σύνολο φέρεται ασυνείδητα και άλογα.Δεν σκέφτεται ότι ο άνθρωπος πάνω  απ΄ολα είναι λόγος και νίκη,μέλλον και εξέλιξη,συνέχεια και βελτίωση.Οι άνθρωποι οι οποίοι για κάποιο χρονικό διάστημα έπεσαν θύματα της ψευδαίσθησης των ναρκωτικών αξίζει να γευθούν την αγάπη και τη ζεστασιά,αξίζει να τους δοθεί σε κάθε περίπτωση μία δεύτερη και τρίτη ευκαιρία.
Οι τρόποι είναι ποικίλοι και ξεκινούν από την οικογένεια.Οι γονείς,τα αδέλφια,οι οικείοι πρέπει συνεχώς να επιβραβεύουν την προσπάθεια των απεξαρτημένων ανθρώπων να επιστρέψουν στην υγιή και δημιουργική ζωή .Επιβάλλεται να τους αγκαλιάσουν ,να τους δώσουν νέα ώθηση και ονειρα.Θα πρέπει συνεχώς να τους κάνουν να νοιώθουν ισότιμα κοινωνικά όντα ικανά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην οικογένειά τους και στην κοινωνία.
Το σχολείο θα πρέπει να προσφέρει τη γνώση της επιείκειας και της δεύτερης ευκαιρίας.Οι μαθητές θα μπορούσαν να εκτελέσουν σχολικά προγράμματα όπου θα διατύπωναν τις απόψεις τους για τον τρόπο επανένταξης των ατόμων που απεξαρτήθηκαν από τα ναρκωτικά και τις παρεμφερείς ουσίες.Επίσης οι μαθητές θα ήταν δυνατό να ακούσουν άτομα απεξαρτημένα προκειμένου μέσα από το διάλογο και τη συζήτηση η νεολαία,η ηλικία της ελπίδας να γεμίσει με όνειρα και νέα δύναμη τα άτομα που προσπαθούν να κάνουν ένα νέο βήμα στη ζωή τους.
Η κοινωνία και το κράτος  θα πρέπει να θεσπίσουν ειδικά προγράμματα καταρχήν ιατρικής φύσης.Ειδικά κέντρα απεξάρτησης και σωστού ιατρικού χειρισμού των ατόμων που έπεσαν στην παγίδα των ναρκωτικών ουσιών θα μπορούσαν να προσφέρουν τη μέγιστη ανθρώπινη αρωγή ελευθερώνοντας τα άτομα αυτά από τη σκλαβιά των ουσιών.Έπίσης θα πρέπει να ιδρυθούν κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης όπου ειδικοί επιστήμονες θα προσφέρουν τις σωστές ψυχολογικές υπηρεσίες σε άτομα που θέλουν και αξίζουν μία  δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους.
Αυτό όμως που επείγει είναι ή ίδρυση από το κράτος κέντρων εργασιακής και κοινωνικής αποκατάστασης.Οι απεξαρτημένοι συνάνθρωποί μας επιβάλλεται να απορροφηθούν ενεργά και κοινωνικά ώστε  να γίνουν δημιουργικά και ώριμα μέλη της κοινωνίας.Διότι οπως είπε και ο Μένανδρος «πόσο ωραίο είναι για τον άνθρωπο όταν συνεχώς αποδεικνύει την ανθρωπιά του».


Βασίλειος Μακρυπούλιας.               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr