Νεοελληνική γλώσσα Β΄Γυμνασίου. Σχεδιάγραμμα έκθεσης: «Ποιοι λόγοι με επηρεάζουν προκειμένου να επισκεφθώ κάποιον τόπο».



ΑΦΟΡΜΗΣΗ:Η Ελλάδα ως τόπος έχει πολλούς και ωραίους τόπους προκειμένου κάποιος να τους επισκεφθεί.
δικαιολόγηση: (1)Η Ελλάδα είναι ένα μέρος ,μία χώρα με πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν άρα πολλές πολιτισμικές δημιουργίες.
                            (2)Η Ελληνική φύση είναι παροιμιώδους ομορφιάς.Η Ελλάδα συνδυάζει ουρανό γή και θάλασσα κατά μοναδικό τρόπο με το μεγάλο της όπλο να είναι ο ήλιος,που άπλετα ρίχνει το φώς του τις περισσότερες ημέρες του χρόνου.

Πώς αντιλαμβάνομαι την έννοια του τόπου;
Πώς κατοχυρώνεται ιστορικά αυτή η έννοια;
Ο τόπος ,ο κάθε τόπος ,συγκεντρώνει ποικίλες ομορφιές που ικανοποιούν συλλήβδην(σφαιρικά και γενικά)την ανθρώπινη φύση:
εξετάζω λοιπόν:
α.τις φυσικές ομορφιές.
β.τις πολιτισμικές ομορφιές(μνημεία,ναούς,μουσεία,κ.λ.π).
γ.σπάνιες ανθρώπινες δημιουργίες(ο ισθμός της Κορίνθου κ.λ.π).
δ.τις υλικές απολαύσεις που προσφέρει ο κάθε τόπος(ξενοδοχεία,ταξίδια,εκδρομές,ωραίο φαγητο κ.λ.π).


ΑΝΑΔΡΟΜΗ:
1.Ο Πλάτων πίστευε ότι ο κάθε τόπος συγκεντρώνει μοναδικά στοιχεία.Πνευματικά στοιχεία μέσα από την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία(η φιλσοφική ανάπτυξη του κάθε τόπου,η επαφή του με τη σκέψη και τις αξίες(η Αθήνα π.χ θεωρήθηκε πρυτανείον σοφίας διότι είχε αναπτύξει το λόγο και τη φιλοσοφία).

2.Ο Ισοκράτης πίστευε ότι ο  κάθε τόπος αποκτά αξία όταν σε περίοδο ειρήνης οι άνθρωποι αναπτύσσουν τις πνευματικές και υλικές ικανότητές τους.Φτιάχνουν κτίρια,σχολεία,δημιουργούν ωραίους χώρους συνάθροισης,και το εμπόριο και οι άλλες ενασχολήσεις τους κάνουν τη χώρα τους διάσημη.

3.Ο Καζαντζάκης πίστευε ότι ο κάθε τόπος είναι κάτι το ξεχωριστό.Ο κάθε τόπος φιλοξενεί ανθρώπους που θέλουν να δημιουργούν με βάση όσα παραδοσιακά  κληρονόμησαν και όσα οι ίδιοι ονειρεύθηκαν να κάνουν.Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «αρίφνητες(πολλές)οι φωνές των προγόνων που μιλούν στον κάθε άνθρωπο»και τον καλούν να δημιουργεί συνεχώς για τον τόπο του.

Τελική  εκτίμηση.
Επισκεπτομαι λοιπόν ένα τόπο και  ευφραίνομαι(περνάω καλά)όταν ικανοποιούμαι όχι μόνο υλικά και «γαστριμαργικά»,αλλά και πνευματικά και ψυχικά.Όταν δηλαδή ψυχαγωγούμαι(η ψυχή μου εκπαιδεύεται).Από αυτή την άποψη θα μου άρεσε να επισκεφθώ τη Θεσσαλονίκη διότι έχει περίφημους ναούς και μνημεία αλλά και ωραία ζωή με ανέσεις που θα ήθελα να ζήσω και να γνωρίσω.

Άσκηση.
Γράψε σε 250 λέξεις έναν αγαπημένο τοπο προορισμού και δικαιολόγησε την απάντησή σου.

Βασίλειος Μακρυπούλιας,φιλόλογος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr