Ιστορία Γ΄Γυμνασίου. Η δεύτερη φάση της Γαλλικής επανάστασης ,Σεπτέμβριος 1792-Ιούλιος 1794. Φύλλο εργασίας.


Αφόρμηση: Μετά από τις πρώτες εκλογές με καθολική ψηφοφορία αναδείχθηκε η Συμβατική συνέλευση.
Τι έκανε:
1.Κατήργησε τη μοναρχία
2.Εγκαθίδρυσε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το πολίτευμα της αβασίλευτης δημοκρατίας
3.Νέο ημερολόγιο
4.Ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα αποκεφαλίσθηκαν.
5.Συνέχιση του πολέμου με εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς.
Λόγω αντιδράσεων και παρατεταμένης κοινωνικής κρίσης η Συμβατική συνέλευση:
1.Σύστησε την Επιτροπή Δημόσιας Σωτηρίας την Επιτροπή Γενικής Ασφαλείας  και επαναστατικά δικαστήρια με στόχο την καταστολή αντεπαναστατικών ενεργειών.

Η πορεία προς την τρομοκρατία.
Οι ορεινοί με επικεφαλής το Ροβεσπιέρο σχημάτισαν επαναστατική κυβέρνηση η οποία αναδιοργάνωσε το στρατό και εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες 40.000 αντιφρονούντες ή αντεπαναστάτες.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ.
1.Ποιά μέτρα έλαβε η Συμβατική συνέλευση;
2.Γιατί ο Ροβεσπιέρος θεωρήθηκε ακραίος;
3.Σύμφωνα με τις γνώσεις σου και τις πληροφορίες που έλαβες από το σχολικό βιβλίο να σχολιάσεις το παρακάτω απόσπασμα σε σχέση με την προσωπικότητα του Ροβεσπιέρου:
«Ο Ροβεσπιέρος σήμερα θεωρείται αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Άλλοι τον θεώρησαν δικτάτορα και άλλοι καλό, φλογερό και, κυρίως, υποδειγματικά ηθικό επαναστάτη. Διασημότερη είναι η εκδοχή ότι επρόκειτο περί ενός ανθρώπου απαράμιλλης ηθικής (στην παιδική του ηλικία έγινε μάρτυρας ενός καταπληγιασμένου κατάδικου που περνούσε με το κάρο πηγαίνοντας για εκτέλεση, συναντώντας τη ματιά του ανήμπορου αυτού ανθρώπου, ματιά που κατά τον ίδιο δεν ξέχασε ποτέ στη ζωή του) που στην προσπάθειά του να πλάσει έναν ιδανικό κόσμο όπως τον φανταζόταν, αναγκάστηκε να εξολοθρεύσει τους εχθρούς του, τους οποίους θεωρούσε βαθύτατα διεφθαρμένους και λαοπλάνους, αναδεικνύοντας έτσι την αντίφαση μεταξύ του ιδεαλιστικού υπόβαθρου και της πρακτικής εφαρμογής στον αδυσώπητο κόσμο της διαπάλης για την εγκόσμια εξουσία.
Η συζήτηση γύρω από το πρόσωπό του συνεχίζεται μεταξύ των ιστορικών. Ένθερμοι υπερασπιστές του έχουν υπάρξει οι Ernest Hamel, Claude Mazauric, Albert Mathiez και ο Έλληνας συγγραφέας Βλάσης Ρασσιάς..
Βασίλειος Μακρυπούλιας,φιλόλογος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr