Ομήρου Οδύσσεια. Ραψ.φ: 303-473.


1.Σύνδεση με τα προηγούμενα.
Την επόμενη ημέρα (40η ημέρα της Οδύσσειας)από τη βραδινή συνάντηση του ζητιάνου Οδυσσέα και της Πηνελόπης η βασίλισσα κρατώντας το τόξο του άνδρα της παρουσιάζεται στους μνηστήρες και προκηρύσσει αγώνα με έπαθλο την ίδια.
2.Η πορεία της μετατροπής του αγώνα τόξου σε μνηστηροφονία:
Είναι φανερό πώς ο Οδυσσέας σχεδιάζει να μετατρέψει τον αγώνα τοξοβολίας σε μνηστηροφονία.Έτσι ουσιαστικά όλος ο αγώνας καθίσταται το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας προς τη μνηστηροφονία.Το ηρωϊκό ιδεώδες και   τα ήθη της εποχής θέλουν το τέλος να είναι αντάξιο ενός ελευθέρου ανθρώπου και ήρωα.Ο Οδυσσέας απλά βοηθείται από την Αθηνά.Όλα τα κάνει και τα περατώνει ως ήρωας μόνος του με τους δικούς του ανθρώπους.

3.Ποιά πρόσωπα πρωταγωνιστούν προς τη μνηστηροφονία:
Α.Πηνελόπη: Αγνοεί την ύπαρξη του άνδρα της προκηρύσσει  τον αγώνα τόξου άθελά της προωθεί την επική λύση.
Β.Τηλέμαχος: Δεν γνώριζε τα σχέδια ούτε της μητέρας του ούτε του πατέρα του.Καθ΄οδόν καταλαβαίνει το σχέδιο των γονέων του και συμμετέχει επιτυχημένα και γενναία σε αυτό.
Γ.Ο  Εύμαιος και ο Φιλοίτιος γνωρίζονται με τον αφέντη τους Οδυσσέα και συμμετέχουν απόλυτα και δημιουργικά στο σχέδιό του.
4.Σχέση του Απόλλωνα με τον Οδυσσέα.
1.Και οι δύο είναι άριστοι στο τόξο.
2.Ο Απόλλωνας παίζει τέλεια κιθάρα,καθώς ο Οδυσσέας τεντώνει τη χορδή από το τόξο μοιάζει και αυτός σαν να παίζει χορδή από κιθάρα.
5.στοιχεία τεχνικής:
Α.Ο ποιητής σε αυτούς τους στίχους ασχολείται σαν σε δημοτικό τραγούδι με δύο λαϊκά θέματα:
1.Ο Ξενιτεμένος ήρωας(Οδυσσέας)που επιστρέφει στην πατρίδα του.
2.Η κόρη που προκηρύσσει  διαγωνισμό για να ιδεί ποιος θα την παντρευτεί(αγαπημένο θέμα των δημοτικών τραγουδιών).
Υπάρχει εκ μέρους του ποιητή κλιμάκωση της δράσης,επίσης δραματική και επική ειρωνεία(όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι ποιοι και τι πρόκειται πραγματικά να συμβεί κάτι που αγνοούν οι πρωταγωνιστές).
Ασκήσεις.
1.Ποιός και γιατί προκήρυξε αγώνα τοξοβολίας στην Οδύσσεια;
2.Μπορείς να εύρεις δημοτικά τραγούδια ή και μύθους οι οποίοι να ομιλούν για αγώνες οι οποίοι έχουν έπαθλο τη νύφη –βασιλοπούλα;


Βασίλειος Μακρυπούλιας,φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr