Oμήρου Οδύσσεια,ραψ.τ:112-632, & ραψ.υ.

Στοιχεία τεχνικής:
1.Διάχυτη στη σκηνή της συνομιλίας του Οδυσσέα με την Πηνελόπη είναι η δραματική ειρωνεία που τρέφει η απόκρυψη της αληθινής ταυτότητας του ήρωα Οδυσσέα πίσω από την παραμόρφωση και μεταμφίεσή του σε ζητιάνο.Η Πηνελόπη θρηνεί τον άνδρα της τη στιγμή κατά την οποία αυτός είναι ακριβώς μπροστά της.
Η ιστορία της ουλής του Οδυσσέα στο πόδι,μέσω της η Ευρύκλεια αναγννώρισε τον κύριό της αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της τεχνικής της επιβράδυνσης.


Ερώτηση:
Πώς προωθείται το σχέδιο της μνηστηροφονίας στις ραψωδίες τ & υ;
Το σχέδιο της μνηστηροφονίας προωθείται στις ραψωδίες τ & υ με:
1.την απομάκρυνση των όπλων από τη μεγάλη αίθουσα (μόνο που δεν γίνεται ακριβώς όπως είχε σχεδιασθεί: οι συνθήκες εύκολα μετέτρεψαν το όλο θέμα σε μία άνετη συνεργασία του Τηλεμάχου με τον Οδυσσέα).Οι  δύο τους ξέχασαν να προβλέψουν δύο πανοπλίες γι αυτό και θα χρειασθεί εκ νέου η επέμβαση της θεάς Αθηνάς για να τους προστατεύσει από τα όπλα των μνηστήρων.
2.Το σχέδιο του Οδυσσέα προχωρεί μέσα από την προκήρυξη των αγώνων τοξοβολίας τάχα ο νικητής θα παντρευτεί την Πηνελόπη.Οι μνηστήρες χωρίς να το γνωρίζουν θα παντρευτούν το Χάρο(επική ειρωνεία).
3.με τη δοκιμασία των υπηρετριών από τον Οδυσσέα.
4.Με την αναγνώρισηη του Οδυσσέα από την Ευρύκλεια,πλέον ο κύκλος των φίλων και εμπίστων του Οδυσσέα μεγαλώνει.

Ερώτηση:
Γιατί ο Οδυσσέας δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναγνωρισσθεί από την Ευρύκλεια όχι όμως και από την Πηνελόπη;
Απάντηση:
Οι  δύο αναγνωρίσεις δεν έχουν το ίδιο κέντρο βάρους και την ίδια επική βαρύτητα.Η Ευρύκλεια συναισθηματικά μπορεί να ελέγξει τον εαυτό της,χρόνια υπηρέτρια έχει μάθει να αυτοεπιβάλλεται.Εξάλλου δεν έχει καμμία σημασία εάν ξέρει ή όχι για τον Οδυσσέα διότι αυτή απλά θα χαρεί.Η Πηνελόπη όμως θα αποκαταστήσει τη ζωή της και πάλι όταν μάθει ότι ο ξένος είναι ο Οδυσσέας,γι αυτό και από τη χαρά της μπορεί να χαλάσει όλα τα σχέδια του Οδυσσέα,ο οποίος πρέπει να φανερωθεί όταν θα έχει κανονίσει το θάνατο των μνηστήρων και την αποκατάσταση του ίδιου και της οικογένειάς του στο βασιλικό θρόνο της Ιθάκης.

Ερώτηση: 
Γιατί ο ποιητής επιλέγει τη γιορτή του Απόλλωνα για την επίθεση ενάντια στους μνηστήρες;
Απάντηση:
Ο ποιητής επιλέγει την εορτή του Απόλλωνος για την επίθεση ενάντια στους μνηστήρες γιατί σύσσωμος  ο λαός της Ιθάκης θα είναι απασχολημένος με την εορτή στο άλσος του Απόλλωνα ,αλλά και γιατί ο Οδυσσέας θα χρειασθεί στους αγώνες τοξοβολίας στο σπίτι του με τους μνηστήρες τη βοήθεια του τοξοβόλου Θεού Απόλλωνος.

Ασκήσεις.
1.Γιατί ο εσωτερικός νόστος του Οδυσσέα είναι το ίδιο δύσκολος με τον εξωτερικό;Χρειάζεται και στο σπίτι του ο Οδυσσέας να είναι "πολυμήχανος;".

2.Γιατί η θεά Αθηνά βοηθεί τον Οδυσσέα και του συμπαραστέκεται ;

Βασίλειος Μακρυπούλιας,φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr