Νεοελληνική γλώσσα. Γραφή επιστολής. Σχεδιάγραμμα.


Επιστολή: τρόπος επικοινωνίας  μεταξύ δύο ανθρώπων  που βρίσκονται μακριά ο ένας από τον άλλο.Αντικαθιστά  τη συνομιλία.

Χαρακτηριστικά  δοκιμίου  που παρουσιάζει  κοινά στοιχεία  με μία επιστολή:
1.έκφραση σε πρώτο ενικό πρόσωπο.
2.ελεύθερη περιπλάνηση από το ένα θέμα στο άλλο.
3.αυτοσχεδιασμός.
4.προσωπική  ιδεολογική κατάθεση   ή και εξομολόγηση.
Παράδειγμα:
                                                                            Μυτιλήνη ,12/4/2014
     Αγαπητέ φίλε Παναγιώτη.
    Θέμα(κατευθυντήρια ιδέα): Σε ευχαριστώ  για τα συγχαρητήρια που μου έστειλες επειδή  πέτυχα στις εξετάσεις  του πτυχίου Αγγλικής επάρκειας.Θεωρώ ότι όταν θέτεις στόχους στη ζωή σου και τους κυνηγάς τότε τους πετυχαίνεις.Τίποτε δεν είναι εύκολο,όλα θέλουν τον αγώνα τους και την ξεχωριστή πνευματική και όχι μόνο προσπάθειά τους.
     Κύριο μέρος(διασαφήνιση-απόδειξη των θέσεών μας): Στη σημερινή εποχή χρειάζεται οπωσδήποτε να διαθέτουμε προσόντα ,όσα περισσότερα μπορούμε.Επειδή η ευρώπη είναι πλέον ενιαία και υπάρχει η περίπτωση  να δουλέψουμε σε χώρα άλλη ευρωπαϊκή καταλαβαίνεις ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι μονόδρομος και αναγκαιότητα.
     Επίλογος(συμπυκνώνουμε-επανεκθέτουμε τις αρχικές μας θέσεις): Στον κόσμο που ανοίγεται επιβάλλεται να αποκτήσουμε πολλά προσόντα,προκειμένου να προετοιμάσουμε την προσωπική μας και κοινωνική μας εξέλιξη.Σε συμβουλεύω λοιπόν να καθίσεις να μελετήσεις και εσύ Αγγλικά ,επίσης να δώσεις το ίδιο με εμένα πτυχίο.

                         Φιλικά
                       Ο τάδε.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr