ΩΡΙΑΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΙΛΙΑΔΑ

 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ
ΕΠΩΝΥΜΟ:……………………                                      ΟΝΟΜΑ:………………..
ΤΑΞΗ:………………………….                                        ΤΜΗΜΑ:………..………
ΜΑΘΗΜΑ:……………………..                                      ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:…….….
Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Ραψωδία  Ζ στιχ 406-449

Β. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1)      Ποιο σκοπό επιδιώκει η Ανδρομάχη με το λόγο της και με ποια επιχειρήματα προσπαθεί να τον πετύχει;
Μονάδες  4

               Απάντηση:Με το λόγο που απευθύνει η Ανδρομάχη στον Έκτορα προσπαθεί να τον πείσει να μην πάει στο πεδίο της μάχης επειδή προβλέπει ότι εκεί θα σκοτωθεί και χρησιμοποιεί ώς μέσα πειθούς επιχειρήματα (πρόβλεψη για το μέλλον, αναδρομή στο παρελθόν, εκκλήσεις) και μία πρόταση για την μελλοντική δραστηριότητα του άντρα της.
                                   Τα επιχειρήματά της είναι τα εξής:
1.πρόβλεψη και φόβοι για το ζοφερό μέλλον (406-413)
2. υπόμνηση του αφανισμού της πατρικής της οικογένειας στο παρελθόν.

2)      Α Να χωρίσετε το  απόσπασμα σε δύο ενότητες και να δώσετε ένα τίτλο σε κάθε μια από αυτές.
         Απάντηση: 
1η ενότητα: 406-430: Πρόβλεψη και φόβοι για το ζοφερό μέλλον, αναδρομή στο τραγικό παρελθόν.
 2η ενότητα: 431-449: Έκκληση και πρόταση.

Β Να εντοπίσετε στο κείμενο α) ένα σημείο προσήμανσης- προοικονομίας (στιχ 406-429)  και β)  ένα σημείο που υπάρχει ειρωνεία.
   Απάντηση:
1. Η αναφορά στη μελλοντική χηρεία και ορφάνια (407,408) αποτελεί προσήμανση.
2. Η αναφορά της Ανδρομάχης στον Αχιλλέα αποτελεί ειρωνεία διότι οι ακροατές γνωρίζουν ότι ο Αχιλλέας θα σκοτώσει και τον άνδρα της Έκτορα.
                                                                                    Μονάδες (3+3=6)
3)      Να χαρακτηρίσετε τον Αχιλλέα μέσα από τα λόγια της Ανδρομάχης. Ποιο χαρακτηριστικό του ήθους του προβάλλεται;
Μονάδες 4        
Απάντηση: Εξαίρεται το ήθος του Αχιλλέα ο οποίος σεβάσθηκε το νεκρό γέροντα Βασιλέα Ηετίωνα τον πατέρα της Ανδρομάχης, δεν του πήρε τα όπλα, αλλά τον έκαψε μαζί με την πολεμική του εξάρτυση. Παρουσιάζεται ο Αχιλλέας ώς ένας ήρωας με ευγενικό ήθος και μεγαλοψυχία.        
4)      Ο Έκτορας συµµερίζεται τους φόβους της Ανδροµάχης, αλλά µένει σταθερός στην απόφαση του να επιστρέψει στη µάχη. Α) Ποιες αξίες της ηρωικής εποχής καθορίζουν αυτή τη στάση του ήρωα; Β) Ποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του χαρακτήρα του Έκτορα προβάλλεται στο απόσπασμα αυτό; 

        Απάντηση: Ο Έκτορας ιεραρχώντας τις αξίες βάζει την υπόληψη τη δόξα και την τιμή και τις ηρωϊκές αρχές πάνω από τη ζωή του πάνω από τη σωτηρία και την ευτυχία της γυναίκας του και της οικογένειάς του. Ως πρός την πατρική δόξα ο γιός είχε ιερό καθήκον να διατηρήσει το καλό όνομα του πατέρα του και τη δόξα που κληρονόμησε από αυτόν να την κληροδοτήσει στους απογόνους του. Στο ίδιο πλαίσιο υπάγεται και η αρετή της υστεροφημίας δηλαδή η αιώνια ενθύμιση του ηρωϊκού ονόματος κάποιου ήρωα.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1)      Να δώσετε τα κύρια σημεία του λόγου του Έκτορα.  Τι ακριβώς σημαίνει το ρήμα «αισθάνομαι» και «φοβούμαι» και σε ποιο επιχείρημα της Ανδρομάχης απαντά;
Μονάδες 4
Απάντηση: 1.Κατανόηση της Ανδρομάχης . 2. Άρνηση και αιτιολόγησή της. 3. Πρόβλεψη για τον αφανισμό της Τροίας 4. Ο πόνος για το τραγικό τέλος της Ανδρομάχης. 5. Τα μελλοντικά δεινά και η καταισχύνη. 6.Η ταείνωση του Έκτορα και προτιμότερος ο Θάνατος.
2)      Α.  Να χωρίσετε το  απόσπασμα σε δύο ενότητες και να δώσετε ένα τίτλο σε κάθε μια από αυτές.
έχει απαντηθεί.
Β Να εντοπίσετε στο κείμενο α) ένα σημείο επιβράδυνσης και β) ένα σημείο προοικονομίας (στιχ 430- 449).
(προοικονομία έχεο δοθεί παραπάνω)
Η εκτενής αναδρομή της Ανδρομάχης στο τραγικό οικογενειακό της παρελθόν αποτελεί επιβράδυνση καθώς καθυστερεί την εξέλιξη της πλοκής.
                                                                                    Μονάδες (3+3=6)

3)      Να χαρακτηρίσετε την Ανδρομάχη  από τα λόγια της.
Μονάδες 4

          Απάντηση: Η Ανδρομάχη ώς σύζυγος είναι αφοσιωμένη στον άνδρα της, δεμένη μαζί του με ισχυρό δεσμό αγάπης, αλλά και εξαρτημένη από αυτόν. Είναι συναισθηματική και εκδηλωτική, επινοητική και εύστροφη, είναι παρεμβατική διότι εξυφαίνει πολεμικό σχέδιο προκειμένου κοντά της να κρατήσει τον Έκτορα.Επίσης ως μητέρα είναι στοργική και αφοσιωμένη στο παιδί της.
4)       Αν και η σκηνή ανάμεσα στον Έκτορα και την Ανδρομάχη είναι ειρηνική και ιδιωτική, η σκιά του Αχιλλέα εξακολουθεί να πλανιέται. Α) Με ποια αφορμή αναφέρεται το όνομα του και Β) ποια εικόνα μπορεί να σχηματίσει κανείς για το ήθος του;                                                                                    Μονάδες  (3+3=6)
  (έχει απαντηθεί παραπάνω.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr