Αρχαία Ελληνικά από μετάφραση,Β΄Γυμνασίου. Ομήρου Ιλιάδα. Ραψωδία Η(μονομαχία Αίαντα-Έκτορος). Κάποιες παρατηρήσεις.



1.Το επικό θέμα του πολέμου  ολοκληρώνεται μέσα από το σύνηθες  σχήμα της μονομαχίας μεταξύ δύο ξεχωριστών ηρώων.Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται η προσωπική αξία και ανδρεία του ανδρός.
2.Ο Αίας είναι ένας από τους βασικούς ήρωες των Αχαιών,θα διαδραματίσει μάλιστα σημαντικό ρόλο και στη ραψωδία Ι(Πρεσβεία).Η Ιλιάδα είναι το έπος των ηρώων,της γενναίας προσπάθειας του ανθρώπου να καθορίσει το ποιος είναι και μέχρι που μπορεί να φθάσει.

3.Οι αξίες που εδώ αναδεικνύονται είναι πολύ συγκεκριμένες: κλέος(δόξα),τιμή,υστεροφημία,ιπποτισμός,πολεμικές ικανότητες,γενναιότητα.Αυτές χαρακτήριζαν τον Ομηρικό πολεμιστή.
4.Ο Όμηρος ως Έλληνας παραμένει ουδέτερος παρατηρητής και εξυμνεί αμερόληπτα τα κλέη των ανδρών και  Τρώων και Ελλήνων.
5.Θα πρέπει να προσέξουμε το ρομαντισμό του Ποιητή σε θέματα ανθρώπινα(θρήνος Αχιλλέα προς τη μητέρα του)αλλά  και το ρεαλισμό του στην περιγραφή της μονομαχίας(ο ποιητής συνδυάζει όλες τις εστιάσεις προς την πραγματικότητα).

Ασκήσεις.

1.Γιατί ο «αγώνας λόγων»είναι ένα σταθερό μοτίβο σε κάθε μονομαχία(λεκτική  ή και με όπλα)στην Ομηρική ποίηση(αγώνας λόγων σημαίνει η λεκτική αντιπαράθεση  ανάμεσα σε ήρωες(Γλαύκος και Διομήδης,Αχιλλέας και Αγαμέμνονας κ.λ.π).;
2.Γιατί οι μονομαχίες έχουν σημαντική θέση στην Ομηρική Ιλιάδα και όχι στην Ομηρική Οδύσσεια;.
3.Ποιές διαφορές έχεις μέχρι  τώρα σημειώσει ανάμεσα στον Έκτορα(αρχηγός Τρώων)και Αγαμέμνονα(αρχηγός Αχαιών);

Βασίλειος Μακρυπούλιας,φιλόλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr