Γραφείον Ιδεών,Αντώνης Σαμαράκης.
1.Θέμα του  αποσπάσματος είναι η απουσία ιδεών  στην εποχή μας ,η οποία οδηγεί τους ανθρώπους σε ευκαιριακές και τυχοδιωκτικές επαγγελματικές λύσεις .Το περιεχόμενο είναι κοινωνικό.
2.Θεματικοί άξονες του κειμένου.
Α.Τα προβλήματα της σύγχρονης ζωής:Σε μία υλική εποχή όπως η δική μας παρατηρούμε την υποχώρηση των πνευματικών ιδεών.
Β.Πρόχειρα επαγγέλματα: Σε μία εποχή απαξίωσης οι άνθρωποι εργάζονται προκειμένου  να ζήσουν και όχι να εξωτερικεύσουν τα ταλέντα τους.

3.Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ήρωας της ιστορίας μας είναι οικονομικό,εντάσσεται στο ευρύτερο  θέμα της ανεργίας που ταλανίζει την εποχή μας.
4.Θα πρέπει να προσεχθούν τα επίπλαστα συναισθήματα του ήρωα ( Η αυτοπεποίθηση που τον περιβάλλει,αλλά και η σιγουριά για την επικράτησή του.Σαφώς η πενία αναγκάζει τους ανθρώπους να φέρονται υπεροπτικά.Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε τον ειρωνικό τόνο του  κειμένου(η αναφορά και ο τίτλος του μυθιστορήματος «περιπέτειες μιάς καρδιάς» στα μεγάλα μυθιστορήματα  είναι καθαρά ειρωνικός).Σκοπός είναι να γκρεμίσει τον ψεύτικο κόσμο των ανθρώπων που τους αρέσει να ζούν μέσα στο ψέμμα»).
5.Στόχος του συγγραφέα είναι να καυτηριάσει την απουσία ιδεών στην εποχή μας,η οποία οδηγεί  τους ανθρώπους σε ευκαιριακές και μάλιστα τυχοδιωκτικές επαγγελματικές λύσεις.

Ερωτήσεις.
1.Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι άνεργοι των πόλεων (αστικών κέντρων )να επιλύσουν τα προβλήματά τους;Πώς προσπαθεί να λύσει τα δικά του προβλήματα ο ήρωας του κειμένου μας;
2.Με βάση τα στοιχεία του κειμένου να διαγράψετε την προσωπικότητα του ήρωα της ιστορίας σχολιάζοντας ιδιαίτερα τη φράση «Ελεύθερος σκοπευτής της ζωής».

3.Πώς εξηγείτε την επιτυχία που είχε το γραφείο του κ.Καββαδία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr