Νεοελληνικά κείμενα  Α΄Γυμνασίου.
Άντον Τσέχωφ: «Βάνκας».
1.Το ότι ο Άντον Τσέχοφ ήταν ιατρός ίσως έπαιξε σημαντικό ρόλο στις συγγραφικές του προτιμήσεις.Η επαφή του με τον ανθρώπινο πόνο είναι εξαιρετικά ρεαλιστική ,ο συγγραφέας δείχνει να γνωρίζει το αίσθημα του πόνου πολύ καλά.

2.Το θέμα του κειμένου είναι η παιδική βιοπάλη και μάλιστα οι απελπιστικές συνθήκες  ζωής ενός μικρού βιοπαλαιστή στη Μόσχα της τσαρικής Ρωσίας ,καθώς και η έντονη επιθυμία του να επιστρέψει στο σπίτι του στο χωριό του.

3.Το περιεχόμενο του διηγήματος είναι κοινωνικό.

4.Οι θεματικοί άξονες του κειμένου είναι  οι παρακάτω:
1.Ο χρόνος και ο χώρος εκτύλιξης της δράσης  και οι φόβοι του Βάνκας.
2.Οι γενικές πληροφορίες που πολύ γλαφυρά και ρεαλιστικά δίνονται από το συγγραφέα και αφορούν τη ζωή του Βάνκας.
3.Τα παράπονα του Βάνκα,η ζωή του στο τσαγκαράδικο.
4.Πληροφορίες για τη Μόσχα,τη μεγάλη πολιτεία όπου η ζωή είναι πολύ πιο πολύπλοκη από ό,τι στην επαρχία.
5.Η ζωή στο χωριό,οι εκκλήσεις και οι υποσχέσεις του Βάνκα.
6.Το αδιέξοδο και τα συναισθήματα του μικρού αγοριού.

5.Δικαιολογούμε τα παρακάτω:
Α.Ο συγγραφέας επιλέγει την παραμονή των Χριστουγέννων διότι είναι το χρονικό σημείο όπου όλοι οι άνθρωποι κυρίως και περισσότερο θέλουν την οικογενειακή θαλπωρή και ζεστασιά.Ο συγγραφέας δείχνει με αυτόν τον τρόπο την έλλειψη που έχει ο Βάνκας σε σχέση με την οικογένειά του.
Ο θάνατος της  παιδικής αθωότητας σε κοινωνίες όπως η τσαρική δικαιολογείται από το γεγονός της εξαθλίωσης που βίωνε ο ρωσικός λαός και της έντονης κοινωνικής αδικίας.Οι κυβερνώντες είχαν χάσει κάθε επαφή με τον απλό λαό ο οποίος κυριολεκτικά πάλευε για την επιβίωσή του.
Θα πρέπει να προσεχθεί το μοτίβο της κακής σχέσης του ανθρώπου με τη θρησκεία.Το αφεντικό «είναι»χριστιανός αλλά  όχι τόσο ώστε να συμπονεί το μικρό αγόρι.Είναι μόνο για τα  καλά και συμφέροντα τα δικά του δήθεν καλός χριστιανός.

6.Θα πρέπει στις αφηγηματικές τεχνικές να προσέξουμε την εναλλαγή ανάμεσα στον ομοδιηγηματικό και ετεροδιηγηματικό αφηγητή-αυτό συμβαίνει επίτηδες από το συγγραφέα ο οποίος θέτοντας και το μικρό παιδί να μιλάει γίνεται ακόμη πιο πιστευτός.Το μοτίβο του παραθύρου είναι σημαντικό.Ο μικρός μέσα στη φυλακή βλέπει συμβολικά διέξοδο μέσα από το παράθυρο της ελπίδας του ότι ο παππούς τελικά θα τον πάρει πίσω στο χωριό.Όλα όμως είναι μικρά όπως το παράθυρο(χωρίς γραμματόσημο και τη σωστή διεύθυνση και αυτό το μικρό παράθυρο θα κλείσει).

Ερωτήσεις.
1.Γιατί ο συγγραφέας επιλέγει την παραμονή των Χριστουγέννων ως χρονικό πλαίσιο του διηγήματος;

2.Γιατί ο Βάνκας «ζωγραφίζει»τα γράμματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr