Νεοελληνικά κείμενα  Α΄Γυμνασίου.
Διδώ Σωτηρίου: «Ταξίδι χωρίς επιστροφή».
Σχέδιο μαθήματος.
1.Αφόρμηση: Ιστορικές γνώσεις  γύρω από την εποχή και τα συμβάντα της Μικρασιατικής καταστροφής.
2.Βιογραφικά στοιχεία της συγγραφέως: Η Διδώ Σωτηρίου είναι μυθιστοριογράφος και  δημοσιογράφος.
3.Θέμα: Οι αντιδράσεις μιάς ολόκληρης οικογένειας άρα του Ελληνισμού  λίγες ημέρες πρίν την πυρπόληση της Σμύρνης ,λίγο πρίν τη μικρασιατική καταστροφή από τις ορδές του κεμάλ.
4.Το περιεχόμενο του κειμένου είναι  ιστορικό και ψυχογραφικό.
5.Ιστορικό υπόβαθρο: Ο τουρκικός στρατός τον Αύγουστο του 1922  μπήκε στη Σμύρνη και μαζί με το μαινόμενο τουρκικό όχλο  επιδόθηκε  σε όργιο λεηλασιών ,σφαγών και βιασμών  κατά των χριστιανών.

6.Οι αντιδράσεις  των προσώπων επίτηδες  παρουσιάζονται διαλεκτικά από τη συγγραφέα.Δεν θα πρέπει όλοι να είναι το ίδιο ανήσυχοι.Όλες οι ψυχές δεν είναι το  ίδιο απέναντι στη χαρά και το φόβο.Κάποιοι καταλαβαίνουν καλλίτερα τις συνθήκες και ο φόβος δηλώνει ότι τις κατανοούν.Ο Θείος Γιάγκος είναι ανήσυχος αλλά ο πατέρας και τα  υπόλοιπα αδέλφια της Αλίκης γενικά είναι ήρεμα και αμέριμνα.
7.Στόχος  της συγγραφέως: Ο στόχος της συγγραφέως είναι η μη-λήθη των γεγονότων αλλά και η περιγραφή-παρουσιάση των αντιδράσεων  των ανθρώπων  της εποχής εκείνης.Με αυτόν τον τρόπο όλοι ανακαλύπτουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα και τις πράξεις των ανθρώπων εκείνων που πράγματι έζησαν τόσο και τόσες φρικτές καταστάσεις.
8.Αφηγηματικά και άλλα σ τοιχεία τεχνικής:
Ο αφηγητής (η Αλίκη)συμμετέχει στα δρώμενα άρα είναι ομοδιηγηματικός αφηγητής.Ο χώρος που εκτυλίσσονται τα γεγονότα είναι ο Μπουτζάς ,ένα προάστιο της Σμύρνης.Χρησιμοποιείται ο διάλογος αλλά και έντονα το  περιγραφικό στοιχείο.

Ασκήσεις:
1.Να δώσετε τη δομή του αποσπάσματος.
2.Σημειώστε δύο αφηγηματικές τεχνικές του αποσπάσματος;

3.Να βρείτε και να παρουσιάσετε στην τάξη μικρασιατικά τραγούδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr