Ιλιάδα Ομήρου,Ζ 369-529.
Σχολιασμός.
Η συνάντηση  Έκτορα –Ανδρομάχης.
Ως χώρο της συνάντησης  των δύο συζύγων ο ποιητής επιλέγει τα τείχη της τροίας .Εκεί στις Σκαιές Πύλες  επάνω από την πεδιάδα όπου  μαίνεται ο πόλεμος θα διαδραματισθεί η κορυφαία σκηνή της ραψωδίας  Ζ.Επίτηδες βέβαια,ο ποιητής θέλει να ανεβάσει στα ύψη τη δραματικότητα του έπους,γι αυτό εξάλλου και οι τραγωδίες τόσα πολλά χρωστούν στον Όμηρο.


Η παρουσίαση  της Ανδρομάχης και του Αστυάνακτα.
Ο ποιητής παρουσιάζει κατά έξοχο ποιητικό τρόπο τη μητέρα και σύζυγο Ανδρομάχη.
1.μέσα από μία εικόνα
2.μέσα από μία παρομοίωση
3.τα δύο ονόματα του μικρού παιδιού λειτουργούν βέβαια ως επιβράδυνση στο όλο έπος.

Ο λόγος της Ανδρομάχης.
Τα θεματικά κέντρα του λόγου της Ανδρομάχης είναι τα εξής:
1.πρόβλεψη και φόβος για το άμεσο μέλλον
2.αναδρομή στο τραγικό πραγματικά παρελθόν
3.έκκληση και πρόταση.
Ο στόχος βέβαια της Ανδρομάχης  είναι να πείσει τον Έκτορα  να μη φύγει  για το πεδίο της μάχης έξω από τα τείχη επειδή προβλέπει ότι εκεί θα σκοτωθεί αφήνοντας αυτή χήρα και το παιδί του ορφανό χωρίς πατέρα.
Ο λόγος της Ανδρομάχης αποτελεί ακόμη μία επιβράδυνση για τον Όμηρο,η αναφορά του Αχιλλέα Πηλείδη αποτελεί ειρωνεία αφ΄ής στιγμής όλοι ξέρουμε ότι ο Αχιλλέας θα αφαιρέσει τη ζωή του Έκτορος.
Προσοχή στο λόγο του Έκτορα και στην υστεροφημία που κυριαρχεί,η πίστη του Ομηρικού ήρωος ότι το όνομα θα πρέπει να παραμείνει ηρωϊκό σύμβολο στους αιώνες.

Ασκήσεις.
1.Πιστεύετε ότι ο διάλογος της Ανδρομάχης και του Έκτορα αντιπροσωπεύει τον αγώνα ανάμεσα στο συναίσθημα της ευτυχισμένης και ειρηνικής ζωής  και στη λογική  της υστεροφημίας ,της πολεμικής κατάκτησης της αιωνιότητας;Στηρίξετε την απάντησή σας με  επιχειρήματα από το κείμενο.


1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr