Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄γυμνασίου:Τα Κόκκινα λουστρίνια Ειρήνη Μάρρα.

Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
Α΄γυμνασίου:Τα Κόκκινα λουστρίνια
Ειρήνη Μάρρα.
Α.Θέμα του διηγήματος είναι η αίσθηση του οικογενειακού καθήκοντος και η δυνατή αγάπη του αδελφού προς την  αδελφή του.Αυτό προβάλλεται ως το πι ο ισχυρό ερωτικό αίσθημα.Το περιεχόμενο είναι κοινωνικό με ψυχογραφικά στοιχεία.

Β.Θεματικοί άξονες:
Α.Οι ανθρώπινες σχέσεις:Στο διήγημα «τα κόκκινα λουστρίνια»προβάλλεται η αγάπη  του αδελφού προς την αδελφή του,μία αγάπη που υπερισχύει μιάς άλλης αγάπης προς ένα άλλο κορίτσι.
Α1.Το σχέδιο για το δώρο και η υλοποίησή του.Όταν μαζεύει τα λεφτά προχωρεί στην αγορά του λουστρινιού και στην κατασκευή των παπουτσιών,φαίνεται ο προσωπικός κόπος και το μεράκι.
Α2.Τα στάδια κατασκευής των χειροποιήτων παπουτσιών:Φαίνονται όλα τα σχέδια κατασκευής των παπουτσιών ,με αυτό τον τρόπο καταδεικνύεται ότι δεν είναι εύκολη δουλειά και θέλει λόγο και μεράκι.
Α3.Ο  κρυφός έρωτας.
Α4.Ώριμες παρατηρήσεις ,η μεταστροφή του ήρωα:Πράγματι ο ήρωας συνειδητοποιεί τη λογική και συναισθηματική σειρά που θα πρέπει να διέπει τη ζωή του.
Α5: το διττό αποτέλεσμα:Η χαρά της αδελφής του αλλά και η ωρίμανση του νεαρού βιοπαλαιστή.
→Κεντρικό βέβαια μοντέλο του διηγήματος είναι η σύγκριση των δύο κοριτσιών:Με αυτό τον τρόπο καταδεικνύεται το γεγονός ότι η προτίμηση προς κάποιο πρόσωπο δεν θα πρέπει να είναι μόνο εξωτερική αλλά βαθύτατα εσωτερική.
→Αφηγηματικά στοιχεία και άλλα στοιχεία τεχνικής:
Η αφήγηση είναι χρονολογική.
Ο αφηγητής είναι αμέτοχος στην ιστορία(ετεροδιηγηματικός,αφηγητής με μηδενική εστίαση).
→Το έργο έχει τα κύρια στοιχεία ενός διηγήματος:
Είναι πεζό λογοτεχνικό έργο,μικρή έκταση,η πλοκή περιστρέφεται γύρω από ένα κύριο γεγονός,ο πρωταγωνιστής είναι ένα κύριο πρόσωπο.
Ασκήσεις:
1.Διαβάζοντας το έργο «η τιμή και το χρήμα»του Κ.Θεοτόκη ποια συμπεράσματα διατυπώνεις για  την κοινωνική θέση της γυναίκας σε παλαιότερες κοινωνίες;

2.Γιατί οι γνωστοί του νεαρού τσαγκάρη θα τον περιγελούσαν αν μάθαιναν το μυστικό του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr