Νεοελληνικά κείμενα Α΄Γυμνασίου. Σχέδιο μαθήματος. Η Νέα Παιδαγωγική,Νίκος Καζαντζάκης.

Νεοελληνικά κείμενα Α΄Γυμνασίου.
Σχέδιο μαθήματος.
Η Νέα Παιδαγωγική,Νίκος Καζαντζάκης.
1.Το κείμενο  του σχολικού βιβλίου είναι απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Αναφορά στο Γκρέκο».
2.Θέμα του αποσπάσματος είναι η αυταρχικότητα των δασκάλων της εποχής των μαθητικών χρόνων του συγγραφέα οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ως βασικό μέσο τον ξυλοδαρμό.

Το περιεχόμενο είναι : κοινωνικό.
3.Θεματικοί άξονες του κειμένου.
Α.Η πρώτη φορά του μικρού στο σχολείο,περιγραφή της ψυχολογικής του κατάστασης.
Β.Η παιδαγωγική πρακτική της εποχής του αφηγητή.Ο άγριος δάσκαλος.(ο διάλογος ανάμεσα σε μαθητές και δασκάλους δεν ήταν και πολύ διαδεδομένος και το ξύλο ήταν μία καθημερινή πρακτική).
Γ.Η νέα Παιδαγωγική:Η νέα παιδαγωγική είχε υιοθετηθεί μονομερώς από το δάσκαλο(μόνο στο σκέλος να χρησιμοποιούν οι μαθητές χαρτιά γεμάτα κουκίδες και να έχουν απλά μία εμπειρική πρόσβαση στην παιδεία).Σε θέματα συμπεριφοράς και επαφής με τους μαθητές η παιδαγωγική παρέμενε παλαιά.
Δ.Οι σχέσεις γονέων και παιδιών:Οι μητέρες γλυκές απέναντι στα παιδιά τους,ο πατέρας σκληρός διότι μάλλον πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο οι μικροί μαθητές θα μεγάλωναν σκληραγωγούμενοι .
Στόχος του συγγραφέα:
Στόχος του συγγραφέα είναι να καταγράψει στοιχεία από την κατάσταση της εκπαίδευσης κατά τη μαθητεία του στο δημοτικό σχολείο και  ιδιαίτερα από την αυταρχικότητα των δασκάλων  οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ως μέσο παιδαγωγικής το ξυλοδαρμό.
Αφηγηματικές τεχνικές του κειμένου:

Ο αφηγητής είναι δραματοποιημένος (ομοδιηγηματικός).Συμμετέχει στα δρώμενα και η αφήγηση είναι γραμμική και εξελικτική.Επίσης τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα παρουσιάζονται κατά δραματικό τρόπο δηλαδή μέσα από τη συμπεριφορά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr