Παρατηρήσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας Γ΄Γυμνασίου.



Νεοελληνική γλώσσα Γ΄Γυμνασίου.

Σελ.16-17

Προσέχω:Η Ελληνική είναι εύπλαστη γλώσσα λόγω των πολλαπλών νοημάτων της,λόγω του ότι η κάθε λέξη έχει νοηματική αυτονομία,άρα η σειρά δεν πειράζει το τελικό νόημα απλά επιτονίζει τις λέξεις που προτάσσουμε.

Π.χ.σκέφτομαι άρα υπάρχω=υπάρχω άρα σκέφτομαι(επιτονισμός πότε του ενός ρήματος και πότε του άλλου).

Προσέχω:Η παρατακτική σύνδεση θα μπορούσαμε αυθαίρετα ίσως να την χαρακτηρίσουμε λογική και ψυχρή σύνδεση.Η υποτακτική σύνδεση είναι αυτή η οποία προβάλλει τον πλούσιο εσωτερικό και ψυχολογικό ανθρώπινο κόσμο.

Π.χ.Η μαστίχα και τα άνθη της Χίου είναι ευωδιαστά.(παρατακτική).

       Η μαστίχα και τα άνθη της Χίου είναι ευωδιαστά  για να τονίζουν και την ξεχωριστή ανάπτυξη του νησιού(υποκειμενικότητα μέσα από την υποτακτική σύνδεση).

Άρα θα πρέπει να τονισθεί στους μαθητές ότι μέσα στην έκθεσή τους θα εναλλάσσεται απαραίτητα η παρατακτική και η υποτακτική σύνδεση προκειμένου να επέλθει η ποικιλία στην έκφραση και στην έκθεση των συναισθημάτων και των σκέψεων.

Προσέχω:Στον γραπτό λόγο μέσα από την παρατακτική και υποτακτική σύνδεση επέρχεται ο επιτονισμός και η ηθελημένη μας έμφαση.Στον προφορικό αντίθετα λόγο αυτά έρχονται μέσα από τους παρακάτω τρόπους:

Χειρονομίες

Εκφράσεις του προσώπου

Επιτονισμός

Μιμητική.

Είδη λόγου:πολιτικός

                      Επιστημονικός

                      Αθλητικός

                      Καθημερινός λόγος κ.λ.π.

Προσέχω(σελ.21).το ίδιο θέμα μπορώ να το ίδω από πολλές εστιάσεις:

Ιστορική,γλωσσική,φιλοσοφική,θεολογική,πολιτική,οικονομική,λογοτεχνική κ.λ.π.

Π.χ το θέμα έκθεσης που μπορεί να αφορά τη βία στα γήπεδα μπορούν δύο μαθητές να το αναπτύξουν τονίζοντας ο ένας την οικονομική πλευρά και ο άλλος την καθαρά φιλοσοφική πλευρά(ο άνθρωπος πάντα θέλει να αγωνίζεται για σοβαρές ή φαινομενικά σοβαρές αξίες και ιδανικά.Όταν δεν τα έχει τα δημιουργεί-επίπλαστα βέβαια είναι τα ποδοσφαιρικά είδωλα).
Β.Δ.Μακρυπούλιας(φιλόλογος).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

vasilios888@yahoo.gr